Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Schab pieczony ze śliwkami

Wspaniały schab z bardzo dobrymi śliwkami suszonymi. Sliwki kalifornijskie, znakomite. Mięsko upieczone idealnie. Sliwki dodają tu takiego subtelnego smaczku. Schabik absolutnie nie jest suchy. Jest kruchy i soczysty. Po prostu pyszny. Ja i mój mąż moglibysmy go jeść codziennie. Polecam,zróbcie koniecznie. Mozna tez upiec schabik bez nadziewania go śliwkami.

schab

schab

schab

Mozna tez zrobic schab bez śliwek.

schab

Składniki:

ok 1 kg schabu wieprzowego bez kosci

ok 10 dkg śliwek suszonych kalifornijskich

3/4  łyzeczki soli

1/2 łyżeczki: pieprz czarny mielony, papryka słodka i ostra,czosnek granulowany.

2 łyżki majeranku

3 łyzki oleju

1/2 szkl przegotowanej i chłodnej wody

sznurek do związania

rękaw do pieczenia

Wykonanie:

Przyprawy wymieszać w oleju, (majeranek rozetrzeć w dłoniach) i natrzeć nimi mięso. Zrobic dziurkę ostrym i wąskim nożem. Do tej dziurki włożyc przyprawy i śliwki. Popchnać do samego konca.Zawiązać sznurkiem i przykryć folią aluminiową. Wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień mieso włozyc do rękawa, wlac  wodę i zawiazac rękaw. Piec w temp; 180 stopni przez ok 50 minut. Nastepnie rozciąć rękaw i podpiekac mięso jeszcze przez 15 minut polewając powstałym sosem. Wyjąc z rękawa. Wyłozyc na talerz. Wystudzic i włozyc do lodówki. Następnie zdjać sznurek i juz mozna zajadac sie wspaniałym i soczystym schabikiem.

Można tez zrobic schabik z morelami. Jest pyszny.

Serdecznie polecam :)

16c komentarze/y do Schab pieczony ze śliwkami

  • ~marta

    a ile wody lejesz do tego rękawa ,czy go przed tym dziurawisz ? pozdrawiam Moniu

  • ~marta

    i czy nalezy piec w nagrzanym piekarniku cz w zimnym Moniu ?

  • ~marta

    i jeszcze jedno dla mnie wazne…czy piec pod przykryciem czy mozna na blaszce albo w brytwance bez przykrycia bo nie mam naczynia ceramicznego …pozdrawiam i trzymam kciuki za Ciebie abys zdrowa była kochana.

  • ~marta

    dzieki kochana …kuruj sie jestes potrzebna swiatu i mnie ..buziaki

  • ~marta

    cyt ”1/2 łyżeczki: pieprz czarny mielony, papryka słodka i ostra,czosnek granulowany”..Monisiu czy to znaczy ,ze razem wszystko to to miesci sie w tej pół łyzeczki, czy kazda przyprawa ma byc po pół łyzeczki..?
    pozdrawiam kochana i wybacz moje dociekliwe pytania . Pierwszy raz robic chcę ten schab i nie chcę aby wtopa była:)bo ja młoda mężatka…:_)stażem oczywiście…buziaki !

    • Monika

      Martusiu.Jestem po to zeby pomoc i sprawia mi to ogromna przyjemnosc.Pytaj o wszystko nawet jesli dla Ciebie to bedzie banalne, uwierz dla mnie nie.

      Odpowiadam na Twoje pytanie: Przypraw ma byc z kazdej po pół łyzeczki.Soli mozna troszeczke wiecej ale nie za duzo. I tak na 1 kg i 20 dkg miesa mozna soli 1 łyzeczke i reszte z kazdej przyprawy po pol lyzeczki.Natomiast jak masz oklo 1 kg miesa to soli daj 3/4 łyzeczki a reszte wszystkich przypraw tradycyjnie po pol lyzeczki.I jesli chcesz miec wiecej sliwki to poprostu zrob wieksza dziurke w miesie i napakuj wiecej sliwek.Bedzie pyszne. Pamietaj o pieczeniu w rekawie i potem otwarciu go i podpiekaniu miesa i podlewaniu tym sosem.

      Pozdrawiam. Dzis jestem po kolejnej chemii.Narazie jest dobrze.

  • ~marta

    wielkie dzięki kochana ,nie dość, że ładna to jeszcze taka pracowita laseczka z Ciebie…oszczedzaj sie słonko a ja wiem ,ze wszystko bedzie u Ciebie dobrze.AMEN! Dobrych , Zdrowych Swiąt kochana…i niech zdrówko wraca…… buziaki :-)

  • ~Toska

    Właśnie schabik jest w naczyniu żaroodpornym i w piecyku, widzę jak się piecze. Cały dom pachnie,pięknie. Wszyscy śpią, ja robię próbę generalną przed świętami. Myślę,że będzie wszystkim smakował. Zabrakło mi śliwek i dołożyłam daktyle w 1/4 , będzie dobrze ?
    Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego na święta i po świętach.

    • Monika

      Jak sie upiecze to napisz jak wyszedł.Napewno dobry.A czy dobrze, ze daktyle dałas ? Zobaczysz sama jak zjesz.Smacznego.

      Ja dzis znow upieklam schabik :)

  • ~Lusia

    Kochana Monisiu.
    Jestem od Ciebie dwa razy starsza, ale to co Ty wyrabiasz w kuchni, to z całym szacunkiem chylę przed Tobą czoło. Będąc w Twoim wieku też robiłam eksperymenty kuchenne, ale już mi przeszło. W owych czasach nie wszystko było do zdobycia i trzeba było samemu sobie radzić , nie mówiąc o kombinowaniu.. Dziś jest łatwiej.
    Skarbie, chciałabym upiec kaczusię, taką wiesz, palce lizać. Po moim eksperymencie z gęsią / jabłka i kasztany/ zostały mi kasztany. Czy można te kasztany razem z kaczką kakoś pogodzić? Pomyśł, a nuż wyjdzie nam nowa rewelacja smakowa.
    Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki za Twoje zdrowie. Buzia od Lusi

    • Monika

      Witaj Lusiu.
      Bardzo mi miło czytac takie słowa.Dziekuje
      Co do kaczusi to z kasztanami nie jadłam, ale jadłam z jabłuszkami.Pyszna.
      Zrobiłas gęs z kasztanami i jablkami i napewno smaczna. Mysle, ze kaczka w tym wydaniu bedzie rownie dobrze smakować.Ja bym zrobila kaczke na słodko, ze sliwkami suszonymi.

      Pozdrawiam Cie serdecznie

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>