Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Drożdżówki z budyniem

Ja po prostu uwielbiam te drożdżówki. Ciasto jest mięciutkie a budyń przepyszny,oczywiście, ze własnej roboty. Po obiadku zjadam dwie a i po kolacji mam na nie ochotę. Są po prostu wspaniałe.

Składniki na ciasto:

55 dkg mąki pszennej

10 dkg margaryny

szczypta soli i mąki pszennej

3 łyżki cukru

1  1/3 szkl  mleka

25 gramów drożdży

1 jajko ( umyć w ciepłej wodzie)

Składniki na budyń:

3 szkl mleka

3/4  szkl mąki pszennej

2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

1 szkl cukru

Kruszonka:

1/2 łyżki margaryny

1/2 łyzki cukru pudru

2 łyżki mąki pszennej

Zrobienie kruszonki:

Margarynę rozpuscic w rondelku, dodac cukier i mąkę. Wymieszać i pokruszyć.

Zrobienie budyniu:

1 ½ szkl mleka zagotowac z cukrem. 1 ½ szkl mleka i obie mąki wymieszac mikserem i wlac do gotującego się mleka. Mieszac pałką, az zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Odstwić.

Wykonanie ciasta:

Mąkę przesiać do miski i wsypac sól. Dodac trochę jajka rozbełtanego widelcem, reszte zostawić na posmarowanie bułeczek. Mleko podgrzać, dodac pokruszone drożdże i cukier i dokładnie wymieszać. Opruszyć szczyptą mąki. Odstawic na 10 minut do wyrośnięcia. Margarynę pokroić w kostkę i rozłożyć ma mące. Wlac rozczyn drozdzowy i wymieszać łyżką. Wyłożyc na stolnicę i wyrobić ciasto podsypując mąką. Początkowo ciasto jest rzadkie, jednak nie należy dodawać do niego mąki tylko starannie wyrabiać. Obtoczyć mąką i odstawić na 1 godzinę przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Po upłynięciu 1 godziny ciasto należy podzielić na 9 części. Z każdej uformować kulke i podwinąć do środka. Położyc na stolnicy podsypanej mąką i szeroką szklanka zrobić otworek na budyń. Położyc na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i w otworek nałożyć po 3 łyzki chłodnego budyniu. Posmarowac jajkiem i posypać kruszonką. Piec w temp: 180 stopni na dwóch grzałkach, na trzecim poziomie piekarnika przez 25 minut.

Serdecznie polecam :)

4c komentarze/y do Drożdżówki z budyniem

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>