Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne są pyszne. Chrupiące i smaczne. Wspaniale się komponują na kanapkach z mielonką własnego wyrobu, czy tez z kiełbaską. Mamy teraz sezon na to warzywo. Zróbcie te ogóreczki koniecznie, są pyszne. Na końcu przepisu zdradzam Wam tajemnicę wspaniałych ogórków.

Składniki:

1 kg ogórków

2 ząbki czosnku

1/2  łyżeczki gorczycy

korzeń chrzanu

2 baldachy kopru

Zalewa:

1 litr wody

2 łyzki soli kamiennej niejodowanej

Wykonanie:

Ogórki umyć i ponacinać. Do kamiennego naczynia włożyc przyprawy: czosnek obrać i pokroić w plasterki, korzeń chrzanu obrać i pokroić tak na 3 cm, wsypac gorczycę i włożyć baldachy kopru.  Ciasno ułożyc ogórki. Wodę z solą zagotować, odczekać 3 minuty i zalać ogórki. Położyc na nie talerzyk i docisnąć słoikiem wypełnionym wodą. Odczekać dwa dni. Ogórki przełożyć do słoika, zalewę przelac przez sitko i zalac ogórki. Przykryć pokrywką i wstawić do lodówki. Po kilku godzinach ogóreczki są po prostu znakomite. Po zjedzeniu ogórków zimną zalewę wypijamy. Ale jest pyyyyyyszna.

Serdecznie polecam :)

8c komentarze/y do Ogórki małosolne

  • Ogórki od wieki wieków stanowią podstawę diety Polaków :) I trzeba przyznać że spisują się w tej roli znakomicie. Ile to już pokoleń wychowało się na przysłowiowym kiszonym ogórze i …:) Dziękuję serdecznie za przepyszny przepis. Zawsze po macoszemu traktowałem gorczycę, jednak teraz za twoim przepisem spróbowałem i dzięki temu odkryłem całkiem inny smak własnych kiszonych ogórków. Pozdrawiam serdecznie.

  • ~sasza

    Trafiłam na Twoją stronę dzięki „Rozpasanym w żartach”, gdzie często bywam. Nie wiem, czy kojarzysz?:-)) Ogórki małosolne uwielbiam! Robię tak jak Ty. Ale bardzo podoba mi się pomysł, że gdy są już „jadalne”, to odcedzić z przypraw i do lodówy! Faktycznie! Dłużej się zachowa ich „małosolność” a i ukiszone będą „wolniej dochodziły”. Następna porcja tak właśnie będzie miała! Bardzo Ci dziękuję za ten pomysł!:-))
    Nie mam na razie czasu. Ale solennie obiecuję, że przejrzę wszystkie Twoje przepisy i skomentuję. Serdecznie pozdrawiam!:-))

    • Monika

      Witaj sasza.

      Stronkę ” rozpasani w żartach” odwiedzam codziennie i mam w ulubionych blogach.Polecam serdecznie. Można się pośmiać.

      Pomysł był zupełnie spontaniczny a ogóreczki rzeczywiście przepyszne.

      Ja również serdecznie pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga

      Monika

  • Ach, spóźniłem się !
    Bo ja lubię takie dwudniowe :)

  • ~piotr

    CO BYŚCIE NIE GADALI TO SMAK I ICH ‚KISZALNOŚĆ’ zależy od genetyki ,wody,ziół i bakterii … różnie z tymi małosolnymi bywa ! Jak byłem baitlok to nigdy nie było ; pustych ogórków ,śmierdzących ,gnijących _____ BO TO BYŁY OGÓRKI MOJEJ BABUNI !
    Dzisiaj gdy panuje ONZ na talerzu i w przestworzach _____ to mamy taki badziew jak ostatnio szpik z Hiszpanii w polskich wyrobach!

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>