Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Ogórki słodko – kwaśne

Mamy sezon na ogórki. Najlepsze oczywiście są te z własnego ogródka. Ja bardzo lubię wszelkie przetwory z ogórków. Te są słodko- kwaśne i smakują wyśmienicie. Znakomite do niedzielnego obiadu i do kanapek.

Składniki:

ok 3 kg ogórków

2 papryki

2 cebule

3/4 szkl soli

4  1/2 litra wody

Zalewa:

2 szkl wody

2 szkl octu

70 dkg cukru

1 czubata łyżeczka gorczycy

1 czubata łyzeczka kolendry

1 łyzeczka ziela angielskiego

Wykonanie:

Ogórki umyć, małe ponacinać. Paprykę umyć i wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić. Cebulę pokroić w talarki. Do miski wlać wodę, wsypac sól i dokładnie wymieszać. Włożyc wszystkie warzywa. Odstawić na 3 godziny. Z podanych składników zrobić zalewę. Po 3 godzinach ogórki, cebulę i paprykę powkładać do słoików. Zalać gorącą zalewą. Pasteryzowac w garnku z wyłożoną ściereczką przez 3 minuty od zagotowania się wody. Wyjąć, postawić do góry dnem. Przykryć ściereczką.

Serdecznie polecam :)

45c komentarze/y do Ogórki słodko – kwaśne

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>