Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Mielonka wieprzowa w słoiku

Kiełbasę można robic na różne sposoby. Ja zrobiłam w słoiku. Ta opcja jest bardzo dobra dla osób, które nie posiadaja wędzarni. Mielonka jest po prostu pyszna i tak pięknie pachnie.

Składniki:

1 kg 30 dkg miesa wieprzowego klasa II

23 gramy peklosoli

1 łyzeczka pieprzu czarnego

2 ząbki czosnku

3/4  łyżki majeranku

1/2 łyżeczki cukru

75 ml lodowatej wody

Wykonanie:

Mięso zmielić na średnich oczkach. W lodowatej wodzie rozpuscic peklosól i dodac wszystkie przyprawy. Taką mieszanke dodac do zmielonego miesa. Wyrabiać 10 minut. Wstawic na cała noc do lodówki. Na drugi dzień jeszcze raz dokładnie wyrobić mieso przez 10 minut. Przepuscic przez maszynke z odpowiednia koncówka wprost do słoika. Ma być ciasno ułozona w słoiku. Następnie pasteryzować w garnku wyłożonym sciereczka i zalanym zimną wodą. Przykryc pokrywką. Od zagotowania się wody pasteryzować w temp: 70 – 80 stopni przez 1 godz i 30 minut na małym gazie. Wyjąc z wody i postawić na ściereczce. Po kilku godzinach wstawić do lodówki. Na drugi dzień otworzyć słoik, wbic widelec i wyjąć mielonkę.

Serdecznie polecam :)

12c komentarze/y do Mielonka wieprzowa w słoiku

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>