Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Szynka pieczona

Szynka pieczona jest znakomitym dodatkiem do chlebka czy bułeczek. Dzięki mojej kombinacji różnych przypraw pachnie wspaniale a smakuje obłędnie. Po upieczeniu zachowuje swoja świeżość przez prawie dwa tygodnie. Wystarczy tylko przechowywać ja w lodówce. Jest krucha i soczysta. Po prostu idealna.

Składniki:

1 kg 20 dkg szynki wieprzowej

1 łyzeczka soli

1/2 łyżeczki: pieprz czarny mielony, papryka słodka i ostra,czosnek granulowany.

2 łyżki majeranku

1 łyzka tymianku

3 łyzki oleju

1/2 szkl przegotowanej i chłodnej wody

sznurek do związania

rękaw do pieczenia

Wykonanie:

Przyprawy wymieszać w oleju, (majeranek rozetrzeć w dłoniach) i natrzeć nimi mięso. Zawiązać sznurkiem i przykryć folią aluminiową. Wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień mieso włozyc do rękawa, wlac  wodę i zawiazac rękaw. Piec w temp; 180 stopni przez 1 godzinę. Nastepnie rozciąć rękaw i podpiekac mięso jeszcze przez 15 minut polewając powstałym sosem. Wyjąc z rękawa. Wyłozyc na talerz. Wystudzic i włozyc do lodówki.

Serdecznie polecam :)

 

 

4c komentarze/y do Szynka pieczona

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>