Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Kiełbasa jałowcowa

Smak kiełbasy własnej roboty jest zdecydowanie lepszy a niżeli ten ze sklepu. Ta kiełbasa jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Znakomita do kanapek i jajecznicy. Najwazniejsze, ze bez konserwantów i w 100 % z prawdziwego mięsa.

 

Składniki:

3 kg mięsa wieprzowego klasa 2

56 gram peklosoli

1 1/2 łyżeczki pieprzu

5 ząbków czosnku

1 1/2 łyzki majeranku

1/2 łyżeczki cukru

125 ml lodowatej wody

5 ziarenek zmielonego jałowca

jelita wieprzowe

Wykonanie:

Mięso zmielić na dużych oczkach. Przyprawy i peklosól wymieszać z wodą. Dodac do miesa i wyrabiać 10 minut. Przykryc i wstawić do lodówki na cała noc. Jelita wypłukać i nabijac kiełbasę. Obsuszyć 2 godziny. Najpierw wędzic w temp: 40 stopni przez 1 1/2 godziny. Nastepnie wedzic w temp: 60 stopni przez 4 godziny i 30 minut. Po wedzeniu czesc kiełbasy powiesić do obsuszania a czesc sparzyć przez 20 minut w temp: 75 stopni. Wyjac z garnka i pozostawić do obeschnięcia. Przechowywac w lodówce. Można zamrozić.

Serdecznie polecam :)

6c komentarze/y do Kiełbasa jałowcowa

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>