Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Kompot z wiśni

Wiśnie to owoce kwaśne i nie bardzo mi smakują na surowo. Chociaż podczas obrywania tego owocu zjadłam kilka bardzo dojrzałych. Postanowiłam zachować ich smak i zapach w postaci kompotu. Bardzo lubię zimą zejść do piwniczki i przynieść smaki lata ukryte w słoikach. Wiśniowy kompocik jest słodki i aromatyczny.

Składniki:

3kg 30 dkg wiśni

1 kg cukru

Wykonanie:

Wiśnie umyć i odsaczyc na durszlaku. Zalac owoce zimną wodą. Zagotować. Jak wiśnie będą miękkie i wyraźnie puszczą sok to je wyjąc na durszlak pod który należy podłożyć miskę. Wiśnie przełożyć do wymytych i wyparzonych słoików. Do garnków z powstałym kompotem wsypac cukier i dokładnie wymieszać. Zagotowac. Zalać wisnie w słoikach. Pasteryzowac w piekarniku przez 20 minut w temp 110 stopni. Wyjąć gorące i postawić do góry dnem na sciereczkach i przykryć.

Serdecznie polecam :)

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>