Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Chleb na drożdżach

Uwielbiam zapach świeżego, domowego chleba. Od dwóch lat nie zdarzyło mi sie zjesc chleba ze sklepu, czy piekarni. Najbardziej mi smakuja domowe wypieki. Chlebek jest poprostu wyśmienity.

Składniki:

400 gram mąki pszennej chlebowej

200 gram mąki pszennej szymanowskiej

100 gram mąki żytniej razowej

25 gram drożdzy

1 łyżeczka soli

1 łyżka cukru

360 ml ciepłej wody

1/2 szkl zimnej wody i pedzel do smarowania

Wykonanie:

Drozdze wkruszyc do wody i zasypac cukrem. Odstawic na 10 minut. Wszystkie mąki wymieszac i dodac sól. Wlac rozczyn drozdzowy i wyrobic ciasto ( przez 10 minut). Ciasto odstawic przykryte sciereczka na 10 minut. Uformowac z ciasta chlebek. Naciac na górze ( na krzyż) przykryc i odstawic na 50 minut. Nastawic piekarnik ( dwie grzałki) na 180 stopni i poczekac 10 minut. Nastepnie wstawic chlebek i piec 40 minut. Wyjąc i gorący posmarowac pedzlem zmoczonym w zimnej wodzie.

Serdecznie polecam:)

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>