Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Dżem truskawkowy

Przepyszny i słodki dzemik truskawkowy. Znakomity jako dodatek do naleśników i gofrów, jak równiez do posmarowania na chlebek lub bułeczkę. Zdecydowanie mój ulubiony.

Składniki:

3 kg truskawek

1 kg cukru

kilka kropel soku z cytryny

Wykonanie:

Truskawki umyć i oszypułkować. Pokroic i zasypac cukrem. Zamieszać. Doprowadzic do puszczenia soku i dodac kilka kropel soku z cytryny. Gotowac na małym ogniu około 2 godz i 30 minut. Dzemik rozlac do umytych i wyparzonych słoiczków. Pasteryzowac w piekarniku na termoobiegu 20 minut w temp: 110 stopni. Po czym wyjac z piekarnika i postawic na sciereczce do góry dnem i przykryc drugą ściereczka i tak zostawić na całą noc.

Serdecznie polecam :)

 

2c komentarze/y do Dżem truskawkowy

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>