Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Boczek pieczony

Pyszny boczek pieczony, pachnący przyprawami. Tak pyszny, że poprostu rozpływa sie w ustach. Znakomity do chlebka czy bułeczki a do tego pomidorek i ogórek obficie posypany solą i pieprzem. Bardzo lubię takie jedzonko. Jest pieczone, ale tez nie zapominam o warzywach.

Składniki:

ok 1 kg 20 dkg boczku bez żeber wieprzowego

2 łyżki oleju

1/2 szkl wody przegotowanej i schłodzonej

przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli i każdego po pół łyzeczki: pieprz, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany

1 łyżka majeranku

1 łyzka tymianku

Przyprawy rozpuścic w oleju i dokładnie natrzec nimi mięso. Zrolowac i związac. Mięso do środka a skóra na zewnątrz. Przykryc folia i na cała noc wstawic do lodówki. Na drugi dzień przełozyc do rękawa do pieczenia i wlać wodę. Zawiązac rękaw. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę. Nastepnie rozciac rękaw i dopiekac jeszcze przez 10 minut polewającco 5 minut powstałym sosem. Wyjac z rękawa i przełożyc na talerz. Zimne wstawic do lodówki.

Serdecznie polecam :)

6c komentarze/y do Boczek pieczony

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>