Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Bułeczki pszenne

Jak ja lubie pieczywo własnej roboty. Juz od dłuzszego czasu nie kupujemy chleba w piekarni tylko sami pieczemy. To jest zupełnie inny smak. Te bułeczki sa wyjątkowo smaczne i takie chrupiące.

Składniki:

50 dkg mąki pszennej szymanowskiej

1/2 łyżki cukru

2 dkg drożdży

1 łyzeczka soli

1 łyżka oleju

1 szkl letniej wody

Wykonanie:

Do naczynia z letnią wodą pokruszyc drozdze. Dodać cukier i 1/2 łyżeczki mąki. Wymieszać. Odstawić na 10 minut aż ruszą drożdze. Następnie do mąki wlac ten rozczyn i reszte składników. Dokładnie wymieszać i wyrobic ciasto około 10 minut. Przykryc sciereczka i odstawic na 15 minut. Podzielić ciasto na 8 częsci. Z kazdej z tych czesci zrobic bułeczkę. Metodą na sakiewke czyli rozciagnac ciasto w rekach i składac je do środka. Wyłożyc blache papierem do pieczenia, na nim rozłożyc bułeczki. Takie bułeczki przykryc sciereczka i odstawic na 30 minut do wyrosniecia. Piekarnik nagrzac do 210 stopni. Piec bułeczki około 15 minut.

Serdecznie polecam :)

4c komentarze/y do Bułeczki pszenne

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>