Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Zakwas żytni

 

Składniki:

300 gram mąki żytniej razowej

300 ml letniej wody

Wykonanie:

Do litrowego słoika wsypac 100 gram mąki i wlać 100 ml wody. Przykryc gazą, obwiązac gumką i postawic w ciepłym i ciemnym miejscu. Po upływie 24 godzin zakwas dokarmić. Wsypac 50 gram mąki i 50 ml wody.Tak postępowac z zakwasem jeszcze przez dwa dni. Po kilku godzinach od ostatniego dokarmienia zakwas powinien podwoic swoją objętośc.  Przed wyrabianiem chleba wziać odpowiednią ilosc zakwasu a reszte wstawic pod przykryciem do lodówki. Zakwas przechowywac w lodówce do tygodnia czasu. Jeżeli chcemy przechowywać go dłużej to nalezy go wyjąć, postawić  w pokojowej temperaturze i po 2 godzinach dokarmić. Następnie, przykryć gazą i odłożyc w ciemne miejsce i po 12 godzinach wstawić do lodówki.

Serdecznie polecam :)

7c komentarze/y do Zakwas żytni

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>