Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Chleb pszenno – żytni na zakwasie

 

 

 

Składniki na zaczyn: (zdjęcie na górze)

200 gram zakwasu żytniego ( przepis na zakwas znajduje sie w tej samej kategorii )

100 gram mąki żytniej pytlowej TYP 720

100 gram mąki pszennej chlebowej TYP 720

240 ml letniej wody

Wykonanie:

Na 12 godzin przed wyrabianiem chleba, zrobić zaczyn (zdjecie na górze). Do wyrobu zaczynu wziąć zakwas żytni. Do zakwasu dodać 100 gram mąki żytniej pytlowej i 100 gram mąki pszennej chlebowej. Wlać 240 ml wody i dokładnie wymieszać. Następnego dnia zaczyn powinien podwoić swoją objetość.

Składniki na chleb:

zaczyn na chleb

300 gram mąki żytniej pytlowej TYP 720

500 gram mąki pszennej chlebowej TYP 720

100 gram mąki pszennej szymanowskiej

380 ml letniej wody

1 łyżka cukru

2 łyżeczki soli

Wyrabianie chleba:

Do zrobionego zaczynu dodac wszystkie mąki i sól. Następnie w letniej wodzie rozpuscic cukier. Dodac do wyrabianej masy. Ciasto wyrabiać przez 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne. Jeżeli bedzie za luźne mozna dodac troszkę mąki pszennej szymanowskiej. Wyrobione ciasto,obsypac mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Obydwie czesci wyrabiać jeszcze 2 minuty. Następnie uformować z nich podłużne chlebki, obsypać mąką szymanowską i włożyc do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. W piekarniku ustawic temperaturę 25 stopni. Chlebki umiescic w pikarniku i przykryć ściereczką na 2 do 3 godzin. Po upływie tego czasu chlebki powinny byc dwa razy większe. Po tym czasie, zdjąc ściereczkę. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec chlebki około 65 minut. Po upieczeniu wyjąć z keksówek, zdjąć papier do pieczenia i wyłożyc chlebki na kratkę ( np: kratka z piekarnika). Chlebki posmarować pędzelkiem zmoczonym w przegotowanej, chłodnej wodzie. Dzięki temu skórka bedzie miękka i chrupiąca. Jak wystygną to zawinąć w ściereczkę lnianą i schować do chlebaka.

Chlebek jest poprostu przepyszny i zachowuje świeżość przez kilka dni.

Serdecznie polecam :)

 

 

 

 

2c komentarze/y do Chleb pszenno – żytni na zakwasie

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>