Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Makaron domowy

Makaron do sosu np: grzybowego

 

Mniam pyszniutki, zółciutki domowy makaronik z prawdziwych jajek. Pyszny.

Składniki:

1/2  kg mąki pszennej

5 jajek

1 łyżeczka soli

1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju

1 łyżka soli potrzebna do wody

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie wsypac sól i oliwę lub olej. Jajka umyc w ciepłej wodzie. Wbić jedno jajko. Zagniesć. Dodac drugie jajko i zagniesc  i tak postąpic az do wyczerpania jajek. Dokładnie zagniatać. Uformowac kulę, na dno miski posypac troszkę mąki włożyc do miski i przykryc zwilżoną ściereczką na 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielic na kilka czesci i z kazdej zrobic placek i rozwałkować. Odłożyc placki na 10 minut ażeby przeschły. Następnie zwinac placki i kroic w paski o szerokosci 4 mm. Makaron do zupy pokroić w duze prostokaty, które nalezy nałożyc na siebie i kroić paseczki szerokosci 2 mm. Obsypac mąką i rozłożyc. Uwazac żeby sie nie skleił. Wrzucac na osolony wrzątek do dużego, szerokiego garnka. Zamieszac, przykryc pokrywką. Poczekac jak sie zagotuje i pogotowac jeszcze okolo 5 minut bez przykrywki. Odcedzic i przelac zimna wodą. Na zdjęciu jest zrobiony makaron a,la fettuccine.

 

Makaron do zupy np: pomidorowej, grzybowej

 

Serdecznie polecam :)

 

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>