Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Kluseczki leniwe

 

 

Składniki:

2,5  kg ziemniaków ( ugotowanych dzień wczesniej i trzymanych w lodówce)

2 opakowania serka białego po 25 dkg każdy

1 jajko

1 łyżeczka soli

2 szkl mąki pszennej

masełko

bułka tarta

cukier

Ziemniaki i ser zmielic przez maszynkę. Wyłożyc na stolnicę. Dodać sparzone jajko i sól. Zacząć wyrabiać, dodac stopniowo przesianą mąkę i wyrobić ciasto. Podzielic na kilka czesci, podsypac mąką i zrobic rulony. Każdy spłaszczyć i kroić z nich duże romby. Kluseczki wrzucac na osolony wrzątek. Jak wypłyną to potrzymac jeszcze w wodzie prze 1 minute i ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową.

Masełko rozpuścic na patelni, dodac bułke tarta i cukier. Polac kluseczki i posypac cukrem.

Kluseczki są delikatne i tak wspaniale rozpływaja sie w ustach. Poprostu pyszne !

Serdecznie polecam :)

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>