Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Chałka domowa z kruszonką

 

Składniki:

55 dkg mąki pszennej

4 łyżki cukru

2 dkg drożdży

1/2  szkl ciepłego mleka

1/2 szkl wody

1 jajko sparzyć

2 łyżki masła roślinnego

Składniki na kruszonkę:

2 łyżki mąki pszennej

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka masła roślinnego

Wykonanie:

Do szklanki wrzucić drożdże, zasypać cukrem i zalać ciepłym mlekiem,wymieszać, odstawic do wyrośnięcia. W międzyczasie rozpuścić 2 łyżki masła roślinnego i wystudzić. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać rozczyn z drożdży wlać wystudzone masło. Sparzone jajko wbic do miseczki i rozkłócic widelcem, troszke pozostawić na posmarowanie chałki przed posypaniem kruszonką. Resztę jajka wlac do ciasta i dodać wodę i wszystko wymieszać łyżką. Następnie ciasto przełożyć na stolnicę i porzadnie wyrobic. Takie ciasto przełozyć do miski, przykryć ściereczką i zostawic na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Po 45 minutach zrobić kruszonkę. Rozpuszczone masło wlać do miseczki, dodać mąkę i cukier, uformować kulkę.Następnie ciasto podzielic na cztery części. Z każdej części zrobić rulon.Wałeczki rozłożyć na desce równolegle obok siebie. Połączyć ich górne części w jedną całośc. Prawy zewnętrzny wałek przełożyc prze dwa sąsiadujące wałki. Następnie to samo zrobic z lewym. Potem powtórzyc czynność, aż do uformowania warkocza. Końcówki wałków połączyć ze sobą i zawinąć do środka. Następnie chałkę włożyć do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 30 minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypac kruszonką. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Serdecznie polecam :)

 

 

 

 

 

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>