Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Murzynek

Pyszny, aromatyczny i taki puszysty.

Składniki:

1 kostka margaryny

2 szl cukru

2 łyzki kakao

1/2  szkl wody

5 jajek

2 szkl mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

odrobina soli

Margaryne, cukier,wodę i kakao rozpuścic na małym ogniu. Nie dopuścić do zagotowania. Do zimnej masy wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmiksować. Jajka sparzyć, oddzielić białka od zółtek. Zółtka wlac do masy. Zmiksować wszystko mikserem aż powstaną pęcherzyki powietrza. Wtedy ciasto jest po upieczeniu puszyste. Pianę ubić mikserem z odrobiną soli. Do zmiksowanego ciasta dodac ubitą na sztywno pianę. Zmiksowac dokładnie, ale deliokatnie. Brytfannę posmarować margaryną i obsypać bułka taratą. Ciasto wylać do brytfanny. Piec w piekarniku w temp 180 stopni przez 50 minut na termoobiegu.

Można po upieczeniu i wystygnięciu ciasta, ciasto przekroić i przełożyc kremem do karpatki z czekoladą. Przepis na krem w kategorii: Ciasta – Karpatka z polewą czekoladową. Jadłam z tym kremem i murzynek był tak wyśmienity, że zniknął błyskawicznie. Oczywiscie ciasto bez kremu przechowywac w brytfance pod ściereczką a z kremem w lodówce.

Serdecznie polecam :)

 

4c komentarze/y do Murzynek

  • Bardzo dziekuje za mily komentarz. Zapraszam do odwiedzania mojego bloga, rowniez do sluchania mojej kulinarnej audycj(wszystkie inf. na blogu). U mnie tez mozna znalezc murzynka ;) Pozdrawiam.

  • ~Beata

    Przez przypadek wpadłam na tego bloga…jest SUPERRRRRR….Dziękuję za domowe sprawdzone przepisy.
    Co do murzynka ,to ja dodaje 3 łyżki powideł śliwkowych i przyprawę do pierników…i jest super piernik.Wystarczy przełożyć powidłami i wcinać na drugi dzień.
    Pozdrawiam bardzo serdecznie i przed-świątecznie.:)

    • Monika

      Witaj Beata
      Bardzo sie ciesze, ze mój blogas Ci sie spodobał.
      Napewno sprubóje zrobic piernik z powidłami. Mam przepyszne powidła śliwkowe oczywiscie wlasnej roboty i z własnych sliweczek.
      Pozdrawiam bardzo serdecznie

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>