Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Sos grzybowy

grzyby pokrojone

 

 

Leśne grzyby ( podgrzybki i borowiki) usmażone na masełku lub margarynie z dodatkiem smietany i przypraw to znakomity pomysł na obiad. Sos jest rewelacyjny z makaronem penne. Aksamitny i aromatyczny po prostu pyszny. Taki sos można zrobić z grzybów mrożonych np: z opieniek ( na pierwszym zdjęciu) jednak najlepszy jest z grzybami zebranymi w tym samym dniu.

Składniki:

1 kg grzybów świeżych lub mrożonych

1/2  kostki masła lub margaryny

koperek

tymianek

opakowanie gęstej śmietany

sól, pieprz czarny

Masło rozpuścic w garnku. Grzyby rozmrozić, pokroic i dodac do masełka. Swieże grzyby oczyscic umyc i pokroić. Dodac sól. Dokładnie wymieszac. Gotować 20 minut. Na końcu dodac śmietanę rozprowadzoną w niewielkiej ilości sosu. Dodac pieprz i tymianek.  Pogotować kilka minut. Posypac pokrojonym koperkiem.

Pyszny aksamitny sos. Mój ulubiony. Doskonały z makaronem i jako dodatek do kopytek.

Serdecznie polecam :)

4c komentarze/y do Sos grzybowy

  • ~KRYSTYNA

    Witaj Moniczko!
    Z przyjemnością będę zaglądała do Ciebie. Wyślę również ten adres Beacie – ona jedzenie kocha,będzie zadowolona.
    Fajny przepis na ten sos.
    Czy to dzisiaj premiera bloga? Pierwszy wpis?
    Gratuluję i pozdrawiam!

    • Monika

      Witaj Krysiu !
      Bardzo sie cieszę, że zawitałas do mnie. Oczywiście wyslij mój adres Beacie. Ja też bardzo lubię ten sosik grzybowy. Cieszę sie, że przypadł Ci do gustu.
      Krysiu to nie jest pierwszy wpis. Bloga kulinarnego prowadze od kilku dni.
      Dziekuję za gratulacje

  • Łał, co za grzybki !
    Sama uzbierałaś ?
    Z takimi grzybkami to sosik musi być przepyszny :)

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>