Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Ptysie

Delikatne, rozpływające sie w ustach, pysznie słodkie.

Składniki:

1 szkl wody

1/3  kostki margaryny Kasia

1 szkl mąki pszennej

szczypta soli

4 jajka

3/4  szkl cukru pudru

400 g śmietanki Piątnica  30 % do ubijania

12 g fix do śmietanki gellwe

papier do pieczenia

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, dodać sól, margarynę i rozpuscic. Dodac mąkę i energicznie wymieszać. Do chłodnej masy pojedynczo wbijac jajka i ucierac pałką w makutrze.Przy pomocy dekoratora nałożyc porcjami ciasto na papier. Piec w piekarniku na termoobiegu w temp 200 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu potrzymac w piekarniku bez temperatury jeszcze przez 1 minute. Ptysie podczas pieczenia moga sie lekko skleic, nalezy w tym wypadku delikatnie je rozdzielic ostrym nozem. Smietanę ubić mikserem, powoli dodac cukier puder wymieszany z fixem i jeszcze ubijac, az śmietanka bedzie sztywna. Jak ptysie wystygną to przekroić je na poł, napełnic bitą śmietaną i posypac cukrem pudrem.Wstawic do lodówki. Z tego przepisu wychodzi 20 ptysi.

Serdecznie polecam :)

 

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>