Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Ketchup domowy

Pyszny domowy. Mój ulubiony. Na pewno wart tego aby go zrobić. Smakuje wyśmienicie. Prawdziwy smaczny domowy ketchup.

Składniki:

5 kg pomidorów

5 dużych cebul

3 słodkie jabłka

1 szkl cukru

1/2  szkl octu

1 łyżka soli

5 sztuk gożdzików potłuczonych w moździerzu lub zmielonych w młynku

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka papryki ostrej

2 łyzeczki oliwy lub oleju

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, zahartować i obrac z nich skórke. Pokroic w kostkę. Cebule i jabłka obrać. Również pokroić w kostkę. Pomidory, cebule i jabłka gotować 3 godziny pod uchyloną przykrywką. Nastepnie zmiksować, przetrzeć przez sito oddzielając od pestek. Wstawic na gaz i dodać wszystkie przyprawy. Na samym początku ocet a potem cukier i sól a potem reszte przypraw. Na końcu dodać oliwe lub olej. Dokladnie wymieszać. Gotować jeszcze przez 1 godzine. Przelać do umytych i wyparzonych słoików lub buteleczek. Pasteryzować w piekarniku w temp: 110 stopni przez 20 minut.

Ketchup jest przepyszny jako dodatek do frytek, zapiekanek i pizzy. Po otworzeniu świetnie sie przechowuje w lodówce.

Serdecznie polecam :)

 

 

 

 

2c komentarze/y do Ketchup domowy

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>