Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Sos pomidorowy

Pyszny sos do różnych dań. Znakomity do spaghetti i fasolki w sosie pomidorowym. Wspaniale komponuje się też w łódeczkach zapiekanych.

Składniki:

4 kg pomidorów

4 cebule

2 duże czerwone papryki

2 łyżki bazylii suszonej

1 łyzka oregano

1 główka czosnku

olej do smażenia

1 łyzka soli

1 łyżka cukru

2 łyżki tymianku

Wykonanie:

Pomidory umyć, sparzyć i zahartować zimna woda. Zdjąć skórkę. Pokroic w kostkę. Pogotowac z 15 minut.Cebulę też pokroić w kostkę i usmazyc. Dodac czosnek przeciśniety przez praskę, podlać gorącą wodą.Dodać paprykę pokrojona w kostkę. Przykryć pokrywką i poddusić z 15 minut.Wrzucić do garnka z pomidorami,wymieszać i zagotować. Dodac przyprawy. Pogotować 5 minut. Zmiksować blenderem i rozlac do wyparzonych słoików. Pasteryzować w piekarniku w temperaturze 11o stopni przez 10 minut. Wyjąć, postawić do góry dnem na ściereczce i przykryć.

Serdecznie polecam :)

 

2c komentarze/y do Sos pomidorowy

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>