Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Barszcz czerwony czysty

Składniki:

8 dużych buraków

włoszczyzna ( 3 marchewki, 1 pietruszka, mały seler, mały por )

ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny w ziarenkach

sól, ocet, cukier

20 dkg grzybów suszonych na wywar

Wykonanie:

Grzyby namoczyć na całą noc.

Buraki obrać, opłukać i pokroic w plastry. Zalać zimna wodą.Posolić. Na małym ogniu doprowadzić do puszczenia koloru. Nie zagotować.Dodać ziele, pieprz i liscie laurowe.Wyłączyć gaz. Doprawic octem ok 1 łyżka, cukrem i solą i dodać troszkę pieprzu.

Osobno ugotowac włoszczyzne a wywar wlac do barszczu. Warzywa będą na sałatkę. Pora wyrzucić.

Osobno ugotowac grzyby w tej wodzie co sie moczyły i wywar odcedzić na sitku i wlac do barszczu. Dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką. Odstawic barszcz w chłodne miejsce na dwa dni. Postawić na gazie, teraz można lekko zagotować,ostatecznie doprawić, wyrzucić buraki i ciepły nalewac na talerze. Resztę barszczu najlepiej przechowywac w lodówce.

Najlepiej smakuje z uszkami oczywiście własnej roboty :) Wyśmienity do pierogów z kapustką i grzybami.

Serdecznie polecam :)

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>