Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Pierogi ruskie

 

 

Najlepsze ciasto na pierogi

4 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki oleju

ok 2 szkl ciepłej, przegotowanej wody

Mąkę przesiać przez sito.Z podanych składników przez 15 minut wyrobić ciasto. Ciasto podzielic na 4 cześci. Trzy czesci pojedynczo włożyc do torebki foliowej żeby nie wyschło.

Farsz:

1 kg ziemniaków

25 dkg sera białego

20 dkg boczku

2 cebule

sól i pieprz

Ziemniaki najlepiej jak bedą ugotowane poprzedniego dnia.

Ser i ziemniaki 2 razy zmielic w maszynce. Cebulke i boczek pokroic w kostkę i usmażyć. Chłodne dodac do ziemniaków i sera. Dokładnie wymieszać i doprawic solą i pieprzem.

Jedną częśc ciasta rozwałkowac i wykroic szklanka kółka. Nakładac farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać na osolony wrzątek na 4 minuty. Wyjmowac łyżką cedzakową. Gorące rozkładac na talerzach posmarowanych olejem.

Serdecznie polecam :)

 

 

6c komentarze/y do Pierogi ruskie

  • Pierogi ruskie robię całkiem identycznie, tylko nie dodaję boczku do farszu, może spróbuję w najbliższym czasie – w końcu święta idą a to ulubione danie mojego Męża na Wigilię i nie tylko:)

    Zapraszam do siebie
    przepisy-mlodej-mezatki.blog.pl

    • Monika

      Witaj młoda mężatko na moim blogu.

      Pierogi zrób koniecznie bo są przepyszne. A co dodajesz do farszu zamiast boczku ?
      Będę do Ciebie zaglądać :)

  • ~Danuta

    Hej
    czy wiesz jakie pierogi lepiej zamrażać; przed, czy po ugotowaniu?
    Na wigilię będę robić ich sporo i muszę przygotować wcześniej

    • Monika

      Witaj Danusiu na moim blogu :)
      Dziękuję za komentarz

      Moim zdaniem najlepiej pierogi zamrozić po ugotowaniu poniewaz te nie ugotowane mogę pękać w zamrażarce. Ugotuj, posmaruj olejem, zeby sie nie sklejały i wrzuć do torebki po kilka sztuk.

  • ~eva

    Pierogi po ugotowaniu można rozłożyć na tacy plastikowej i zamrozić,mrozić warstwami na płasko i potem do woreczka,kiedy będą zamrożone.Sprawdzony sposób.:)

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>