Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Zupa grochówka

Składniki:

30 dkg żeberek

50 dkg grochu łuskanego

1 pietruszka

1 marchew

1/2 pora ( jasna część)

1/4 selera

6 ziemniaków

2 liście laurowe

pieprz w ziarenkach

ziele angielskie

1 łyżka majeranku

sól i pieprz

1 kiełbaska

2 łyzki mąki pszennej

1 łyżka smalcu lub masła

Wykonanie:

Groch wypłukać i namoczyć w miękkiej wodzie na całą noc. Na drugi dzień ugotowac go w tej samej wodzie.

Mięso umyć i zalać zimną wodą. Gotowac około 1 godziny, zebrać pianę z mięsa w trakcie gotowania. Do miękkiego mięsa dodać liście laurowe, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie ( po kilka ziarenek) i obrane, umyte i pokrojoną włoszczyznę. Ziemniaki pokroić w kostkę i dodac jak włoszczyzna bedzie miękka. Jak ziemniaki bedą al dente to dodać groch bez wody w ktorej sie gotował. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na patelni usmazyc kiełbaske pokrojona w kostkę i dodac do zupy. Na smalcu lub maselku usmażyc mąkę a jak zbrązowieje to dodać gorący wywar z zupy i taką zasmażke wlac do gotującej sie zupy. Majeranek rozetrzec w dłoniach i dodać do zupy.

Serdecznie polecam :)

 

 

2c komentarze/y do Zupa grochówka

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>