Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Keks z bakaliami lub ze skórka pomarańczową

Składniki:

25 dkg margaryny np: kasia

25 dkg cukru pudru

25 dkg mąki pszennej

5 jajek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

mała miseczka różnych bakalii

odrobina soli

papier do pieczenia

Wykonanie:

Najpierw ubic piane z białek ze szczypta soli. Zółtka utrzeć z cukrem pudrem, powoli dodawac margaryne pokrojona w kostke.   Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać do zółtek, margaryny i cukru. Ubite białka dodac do ciasta i miksować. Dodac bakalie pokrojone i oprószone mąką. Wymieszać.Keksówkę wyłozyc papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do keksówki ( powinno być dość gęste). Piec na termoobiegu w piekarniku w temp 180 stopni przez 50 minut.Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec keksa jeszcze 15 minut. Nastepnie po upieczeniu zostawic w piekarniku bez temperatury na 5 minut.

Serdecznie polecam  :)

2c komentarze/y do Keks z bakaliami lub ze skórka pomarańczową

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>