Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Karpatka z polewą czekoladową

 

 

Składniki:
1 szkl.wody
½ kostki margaryny
1 szkl. mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania
Wode zagotować z margaryna,dodac mąkę z proszkiem do pieczenia i energicznie mieszając prazyc przez 5 minut.Zdjąć z ognia i ostudzić. Zimne ciasto przełożyc do makutry i wbijac po jednym,całym jajku i ucierać do jednolitej masy.Podzielic na dwie części. Forme do ciasta posmarować tylko margaryną i jedną częsc ciasta rozsmarowac na blasze i piec 30 minut w temperaturze 180 stopni na włączonym termoobiegu najpierw jedna czesc a potem drugą.
Po upieczeniu dwóch czesci karpatke przełożyć kremem podanym poniżej.

Krem do karpatki

Składniki:
3 szkl. mleka
1 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
¾ szkl. mąki pszennej
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
½ kostki margaryny

Sposób wykonania
1 ½ mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym. 1 ½ mleka i obie mąki wymieszac mikserem i wlac do gotującego się mleka. Mieszac pałką az zgęstnieje. Zdjąć z ognia wystudzic. Margaryne utrzec pałką do białości i po jednej łyżce ucierając pałką dodawac wczesniej przygotowana  zimna mase. Ucierac aż do jednolitej masy i gotowy kremik wstawic do lodówki.

Polewa czekoladowa

Składniki:
2 łyżki masła roslinnego
4 łyżki wody
1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru

Sposób wykonania
Wszystkie składniki roztopic w garnuszku i delikatnie gotować na malutkim ogniu aż cukier się rozpuści i energicznie mieszać. Odstawic. Chłodna ale nie zimna polewa polac ciasto.
Ciasto przełożone kremem i polane polewą wstawic do lodówki.

Serdecznie polecam:)

8c komentarze/y do Karpatka z polewą czekoladową

Odpowiedz rjasek Anuluj

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>