Witam wszystkich

Monika w kuchni

IMG_20131226_020159.jpg

Tarta z kremem i borówkami

IMG_20130721_103934.jpg

Szynka pieczona

IMG_20130714_0941131.jpg

Gofry

IMG_20130131_081039.jpg

Łódeczki zapiekane

IMG_20130729_101658.jpg

Naleśniki

IMG_20130530_034133.jpg

Ptysie

IMG_20130125_063229.jpg

Tarta z jabłkami

IMG_20131222_105140.jpg

Tiramisu

IMG_20140316_114324.jpg

Żeberka w sosie

IMG_20131114_023428.jpg

Zupa fasolowa

IMG_20130329_013842.jpg

Zupa pomidorowa

IMG_20130120_101313.jpg

Boczek pieczony

IMG_20130523_104435.jpg

Beza

DSC_0573.jpg

Pierogi z kapustą i grzybami ( opieńkami )

 

Pyszne pierogi. Każdy kęs rozpływa się w ustach. Ciasto delikatne a farsz idealnie doprawiony. Takie polączenie lubie najbardziej. Najsmaczniejsze są podsmażone i okraszone cebulką. Moje smakują wyśmienicie.

Znakomite ciasto na pierogi:

4 szkl mąki pszennej

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki oleju

ok 2 szkl ciepłej wody

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól,olej i stopniowo wodę. Wyrobić aż bedzie elastyczne przez 15 minut.

Farsz:

o,5 kg grzybów mrożonych

1 kg kapusty kiszonej

2 marchewki

1 pietruszka

olej do smażenia

3 cebule

sól pieprz

5 dkg margaryny

Kapustę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Ostudzic i porzadnie wycisnąc. Warzywa ugotować. Grzyby rozmrozić i przesmazyc na margarynie na patelni, az woda odparuje.  Wystudzić. Grzyby, warzywa i kapustę zmielić w maszynce 2 razy na dużych oczkach. Dodać usmazona cebulkę i przyprawic solą i pieprzem. Lepic pierogi i wrzucac na osolony wrzątek. Po wypłynięciu wyłowic łyżka cedzakową i zahartować w zimnej wodzie, wyłowić. Rozłożyc na talerzach. Pierogi po zahartowaniu nie sklejają się.

Można zrobić pierogi z grzybami suszonymi. Należy je namoczyc na cała noc i ugotować. Nastepnie dodac do kapusty i warzyw.

Można tez po ugotowaniu i wystudzeniu kilka porcji zamrozić.

Serdecznie polecam :)

 

 

 

 

13c komentarze/y do Pierogi z kapustą i grzybami ( opieńkami )

Odpowiedz

  

  

  

Możesz użyć tych znaczników HTML

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>